Wednesday, November 2, 2011

memang macam tu ke?

Assalamualaikum wbt..

korang ada x masalah kurang penumpuan pada anak2 korang?macam hannah,bile bercakap memang pandai..tgk tv pun pandai..tp bile bab belajar n mengaji..mcm susah je dia nak tumpukan perhatian..geram je aku tgk..tu yg kdg2 jadi tarzan aku kat rumah..
tp yg herannya kalau bile aku dah marah2 baru dia bleh ingt ape yg dia belajar..kdg2 kesian bile tgk muka sedih dia kena marah..tp kena la belajar kan coz thn depan kan nak sekolah..huhuhu..
korang ada idea x macam mane nak buat anak2 kite ni boleh fokus mase belajar?pemakanan ke?teknik ke?..tolong ek..
n aku pun sejak dua menjak ni tahap kesabaran dah semakin kurang..asyik nak marah2 je kejenya...yg jd mangsa mestilah anak2 aku time derang buat salah..macam mane nak buat ek..sian derang..bukannya tau ape2 pun..tp asyik kena marah je...huhuhu..maafkan mummy sayg2ku...

3 comments:

ikatankasihku said...

kdg anak2 ni mmg menguji kesabaran, susah nak suruh dia tumpukan pelajaran tu jer, kene selit2kan jugak aktiviti pendidikan seni sikit, janji bagi upah, contoh bwk main mainan ker, conform laju jer dia buat nanti..hehehe

fusherna said...

memang sama mcm qistina la liyana..teknik nya mudah ajar sikit tapi konsisten..maksudnya katakan iqra tu baca 2 line pun cukup..setakat mana dia nak baca..tp setiap hari..rabe perasan mula2 dulu rabe suka marah tu sebab kita kadang seminggu mungkin 1-2 kali je dpt concentrate kat anak betul2..pastu time tu la kita nak pulun abis-abisan..kita expect dia punya concentration mcm kita..tp budak ni tak..in fact nak dia betul2 fokus pun susah..nampak je mcm dia dengar tp fikiran ke mana2..tp kalau konsisten kita buat benda tu ie setiap hari ke spend 5-10 min pun cukup, insyaAllah

UmiDanisH said...

buat dalam nyanyian.. try melalui aktiviti,jgn street sgt memang diorg bosan.. sebenarnya,diorg ni pandai tapi saja je nak tarik perhatian lebih bagi kita hangin 1 badan.. banyakkan doa dan sabar,insyaallah.. ermm macam tu la mak2 kita dulu ajar kita,hehehe