Friday, July 31, 2009

hannah di buli?!!!

ape? hannah kena buli!! sape yg berani buli anak kesayangan aku ni?
hehehe,sape lagi kalau mummmy dia sendiri.actualy hannah mengamuk semalam,time2 dia ngamuk aku amik la video ni

video

sori la gambar x berapa clear coz amik pakai henset yg x berapa canggih.nak amik kamera x sempat.hehehe

video

video ni sumenya gambar hannah tgh nangis tp dipaksa ckp i love u n sori oleh mummy.heheheh

hannah yg aktif + mengada + manja + cerdik + kepoh = menceriakan hari mummy

Thursday, July 30, 2009

meLePaqS

Semalam, balik sekolah, rase sakit gigi so call husband n cakap xder mud nak masak.tp lapar, macam maner ek? hubby kate wat lah dulu makanan ringan2 takut hannah lapar.aku ckp xder mud nak msk, tp kt dlm fridge 2 ada epal, keju n snacks.so x la aku memasak mlm semalam.hubby aku ni cam biasa lah kan, balik lmbt,so kami dua beranak pun mengisi masa lapang dengan mengunyah2 ape yg patut.dlm kul 10 lebih daddy blk.tgk jap laptop baru dia,aku sidai baju n solat isyak,hannah main2 gn selimut.tgh2 seronok hannah main selimut,tibe2 dia terhantuk kt toto yg aku bentangkan coz selimut tu tersangkut kt bantal,apa lg,menagis lah dia.aku pun peluk n pujuk dia gn nenen fresh n last2 tgk dia dah terlelap.

skang ni aku perasan hannah mcm dah manja sngt samapi kdg2 dia jd mengada la.normal ke ek?slalu ngs x bersebab.kuat plak 2 nangisnya.tp air mata x derpun.munkin dia nak perhatian dr aku kot.tp bukannye aku x bg perhatian pun.hubby aku dah risau tgk perangai baru hannah ni.yelah nagis bunyi mcm kena pukul.tp xder ape pun.kdg2 aku ignore je dia ngs,lame skit baru aku pujuk.

sambung blk citer,pas hannah dah tidur kitorang pun bersiap nak g mkn kt luar,g mkn McDonalds je pun.ingtkan hubby nak bwk g yg dkt2 jer mcm kt seksyen18 ker,rupa2nya dia bawak sampai ke seksyen 2 dkt gn UITM.

samapai2 jer, hannah still tidur.so kuorkan lah stroler dia tuk letak hannah.tp stroller tu dah kurang sesuai kot tuk hannah yg dah besar,so dia terjaga (ni mcm ayat nak cari stroler baru jer, tp takut kena mrh plak gn boss besar).hannah dah sedar, mata dah bulat so xder harapan lah dia nak tidur balik.

pas order ape yg kitorang nak mkn, kitorang pun lepak kat atas coz kat situ ada playground.mkn dulu ayam grg spicy,kentang n lite coke baru ada tenaga nak jaga hannah main jap lg.heheheh.hannah, kitorang orderkan bubur.selalu dia suka mkn bubur,tp ntah nape mlm td dia nak mkn ayam grg plak.dia ni jenis yg tahan pedas la.pas dah konyang, daddy nak surf internet so mummy pun bwk lah hannah g playground.seronok tgk dia main walupun jalan dah nenong nenong coz saki baki ngantuk ada lg.jatuh pun ada.mamai lg tu.

last2 mummy dah x larat nak jaga.daddy plak take turn.tp kejap jelah coz pastu daddy ajak balik.ape taknye dah nak kul 1 melepaknya.patutpun dalam excited main hannah dah jalan x betul.tahan ngantuk la tu.

so kami pun pulang n sampai rumah kul 1 lebih.mummy ape lg,amik bantal, selimut n trus nak tidur,daddy yg baik hati tlg salinkan pampers.tp hannah bukan nak tidur lgpun.dia wat perangai mengada dulu,dah ngs baru nenen n tidur.mummy pun join sekaki.daddy jer trus lyn internet n tgk tv.

Tuesday, July 28, 2009

Hujung Minggu yg ntah hape2...

Aku ni dah berapa hari x brape sihat.selsema x baik2.tp alhamdulillah dah jumpe doktor n doktor kate aku selsema biasa jer.
so kat sini aku nak citer skit kerja gila yg aku n suami aku wat hujung minggu lepas.macam ni citernya.jeng,jeng,jeng......
nak dijadikan citer, bulan ni kitorang dpt gaji awal memandangkan 25hb jatuh pada hari sabtu.so jumaat mlm 2 aku mcm biasa memang x masak hari jemaat coz ada pasar mlm kat rumah.pas g psr mlm,lepak2 jap wat mesyuarat tembok gn jiran tetangga sambil bagi hannah peluang bersosial gn kengkawan dia walaupun hannah ni boleh jer survive kalau dok sengsorang.
tambahan skit la ek, hannah ni memang sngat suka berkawan.aku seronok dok kat kejiranan ni coz budak2 lain pun suka main gn hannah.tp kalau lepaskan hannah bermain, mummy bukan bleh join sngt aktiviti mengumpat, coz hannah sngt aktif berlari kesana kemari.last2 mlm 2 hannah dok diam main pasir kat tepi jalan.huhuhu.tp ada gak la budak lain yg join hannah.aku angkat dia n x bg main, bukan main lg dia melalak.bg umpan nenen pun x mau.xperlah hannah.balik mummy trus mandikan hannah.
sambung blk citer, ngah seronot berborak, dalam kul 10 lebih, daddy pun balik.n aku sebagai istri mithali(aminn) pun bwk hannah masuk, mandikan hannah n prepare laksa penang yg aku beli kat pasar mlm tuk suami n aku skali.ngah mkn2 tiba2 jer suami aku ckap "jom tidur kat concorde nak mlm ni". apeeee....aku sngt lah terkejut gn plan suamiku itu.aku mls la nak g coz x berbaloi coz nak check in dah lmbt n esok check out kul 12.x ker membazir namanya tu.tp memandangkan suami aku ni pandai memujuk n dia nak support sumenya, aku pun bersetuju dgn idea spontan sumiku itu. maka berangkat lah kami sekeluarga ke concorde n check in dlm kul 12 lebih.
dalam bilik, hannah cukup seronok.maklumlah dah lame benor mummy n daddy x bwk hannah tdr hotel.xcited sngt dia.selongkar sane,selongkar sini, main tepon tepi katil,memain atas katil gn daddy sampai dia ngah nenen n mate dah nak tutup pun dia bleh bgn n sambung main sampailah dia tertidur kul 1 lebih.
esoknya mummy sepatutnya g sekolah, tp badan rasa x sedap kan so aku inform lah x dpt nak dtg sekolah.tdr jap n bgn tuk g breakfast.kat concorde ni breakfast dia best.tp aku ni jenis x kuat makan kan (ye ker) ditambah dgn selera xder coz x sihat, so mkn skit je lah.huhuhu.
pas mkn g tgk swimming pool.saje bwk hannah jenjalan.lupe plak aku yg anak dara aku ni suka main air,so sibuk la dia nak swimming.tp aku x bwk swimming sut dia, so aku pujuk la dia n last2 aku temankan hannah mandi dlm bath tub.seronok dia mandi.jadilah hannah.kul 12 siap2 nak check out, g lunch kat luar, hantar daddy g keje, than balik rumah, kemas2 skit, basuh baju,solat zohor, tidur,bgn, mandi,solat asar n amik daddy...
pas amik daddy, g PAS cari laptop.dkt 2 jam gak la baru la daddy dpt yg berkenan dihati.pastu g amik kakak n adik ipar aku kat stesen komuter.haa lagi skali suami aku wat cadangan nak jenjalan kluar dari s.alam n k.l.bayangkan sabtu mlm ahad baru nak g jenjalan, baru nak cari hotel.sumenya dah penuh.antara destinasi yg dicadangkan ialah, PD-penuh sumenya,fraser hill-xpenuh, tp takut nak g memalam buta ni, so last skali dlm kul 12 lebih, dapat la keputusan gi Afamosa kat Melaka.bayangkan lah kul 1 lebih baru sampai hotel.hannah ok lah, selamat tidur samapai pagi.samapi2 plak rasa lapar,so suami aku kuor cari 7E yg terdekat n beli snacks n magie.layanlah....
esok pg bgn, g breakfast,ni nak komplen ni.bilik dah lawa,pemandangan dah lawa, nk g tempat mkn dah lawa (dlm cowboy town) breakfast cam hampeh.dia x wat stail buffet, tp ada 3 jenis breakfast jer, western, asian n lagi satu ape ntah.dah la x sedap...
oleh kerana dah tau x sedap mkn kat situ so lunch kitorang nak cari kat luar.pas check out aku call adik bongsu aku yg belajar kat uniKL Melaka ajak lunch.time ni ada satu insiden berlaku.hannah dah tidur tp mulut n tgn dia sngat comot.so aku minta suamiku amik baby wipe dlm begpack hannah.suami aku pun amikkan n letak beg tu atas keta.adik ipar aku dah pesan jgn ltk situ takut terlupa, n u know what, it is really happen.suamiku lupe bawak masuk beg tu.kitorang patah balik n cari dah xder dah beg tu.huhuhu.sedih sngat coz aku yg beli beg tu khas utuk letak brg hannah n dalam tu ada buku tabung haji aku n hannah, beberapa helai pampers, baju hannah n yg paling sedih, 3 CD gmbar hannah yg aku wat gn phographer masa hannah umur 10 hari, 5 bulan yg setahun lebih hari tu...huhuhu.kenangan tuh...
tp benda dah hilang nak wat camnerkan....redha jelah.(walaupun sedih sngt)
pas makan, g animal safari.hannah lah yg paling seronok bila tgk binatang2 kat situ."wooooo....ooooo" tulah bunyi yg dia kuorkan masa dlm lori tu.pas tu kitorang round tgk binatang jln kaki jer.ada satu part tu, kitorang bg arnab makan.time ni sngt seronok tgk keletah hannah yg geram kat rabbit2 tu.yelah dpt tgk dgn dekat smabil bagi makan kan.menjerit2 kesukaan dia.pastu kitorang naik gajah, g monkey island n beli beberapa souvenir n balikkkkk.
belum balik s.alam lg.g rumah nenek suami kau kt klebang.diner kat situ than baru balik.n guess what, kitorang sampai rumah dekat kul 2 lebih coz jammmmmmmm.....
n aku rase nilah percutian yg paling penat, not well planned n mcm2 lagilah.sampai hari isnin aku sakit sngat kepala, dah g sekolah minta izin g klinik n dpat MC.


actualy,gambar ni xder kaitan dgn gn citer ni tp sajer nak upload gmbar kemesraan hannah n daddy dia mase jenjalan kat taman kat s.alam.

Wednesday, July 22, 2009

citer rojak campur

salam kengkaan,lamer da aku x update blogn.bukan ape, kengkaang x tau nak citer aper.tp khas utk liza, aku wat la entry ni.
ni aku nak citer ape ygkitorang wat last weekend....begen ceritanya.....
jumaat lepas bapa mertuaku + adik ipar ku yg paling kecik dtg rumah.rindu kat cucu la tu.baisalah,cucu baru sorang la katekan.xper tahun depan diorang akan dpt dua org cucu sekaligus tp bukan dr aku la hehehe, dr 2 org lg adik ipar aku yg masing2 ngah pegnant 3 n 4 bulan.aku?...Tunguuuuu
malam tu suami aku amik dran kat us stad s.alam jer,dekat skit kan.aku pun mcm biasa la sebagai mummy yg mummy jarum, aku pakaikan anak aku baju kelawar g sangt cute bila hannah pakai, ikat rambut dia n letak flower kat rambut dia.haa, bertambah cute la hannah jadinya.
masa derang sampai derang pun seronok jumpa hannah yg dah makin cerdik skang ni.aku tunjuk la bakat hannah yg dah pandai cakap mcm 'sori','i lu u' n sebut nama sendiri walaupun clear sngt seutan dia tp sngt cutebila disebut oleh hannah n mulut cutenya tu.
sabtu malamkitoran g jemput plak mak mertua+akak ipar+adi ipar dr sabah kt LCCT.than kitorang mkn kat bagan lalang.best la makan reramai n masakan pu sedap.tp hannah tdr la plak.nsb aik sebelum balik dia dah terjaga so bleh la aku sap ikan bawal msk stim kat dier.
hannah ni manja gn mak yong dia merangkap kakak ipar aku.sngt manja...maybe coz makyong dia slalu belikan brg n baju kt hannah.kira materialistik a anak aku ni.hehehe.kalau dia dok gn makyong dia aku hulur tgn pu dia x mau.sedih gak aku.time nak nenen la baru dia nak kat aku.
hari ahad, kitoran x g maner2.just lepak kat rumah bersama keluarga mertua n makan besar coz adik ipar aku belikan udang 3kg n ikan merah sekor dr sabah.mak mertua aku msk asam pedas ikan 2 n usdang just goreg biasajer. time nak mkn hannah tdr plak.aya mertua aku dah pesan tnggalkan skit udang tuk hannah, n aku kalau mkn mmg sentiasa ingt hannah.tp diorang kate x pe nanti leh grg lain kat hannah.last2 ile hannah bn nak mamam, xder saper nak watpun tuk dia, aku nak kuorkan udang tuk grg mmg dah lmbt la coz dr frdge kan.last2 hannah mkn ikan grg g dah tinggal separuh gn kicap jerk.huhuhu.sian hannah.aku bukan nak kater la tp kengkadag aku peratikan famili suamiaku ni kalau bab mkn kenkadan x ingt org lain.alamk terngumpat la plak.maaf bebanyak kalau ada yg terasa...ampunnn..
apepun weekend tu hannah snagt hapie coz medapat tumpuan dari ramai org.n dia menjadi sng manjan mengada....hehehehe

Tuesday, July 7, 2009

siannya hannah

hujung minggu lepas aku balik johor coz mak aku wat kenduri.seronok parent aku dpt main gn cucu dia g aktif, keletah n banyak cakap ni.hannah pun bila dah ramai orang, apalagi, show off la dia.cucu yg lain xder lah katerkan.hehehe.hari ahad balik shah alam n sampai rumah kul 1 lebih penat ar gak coz mase hari kenduri tu pu dah penat kan.
semalam, hari isnin,rase cam malas jer nak keje.n dah rezeki aku, pengasuh hannah balik kg n blum sampai lagi so aku mintak lah CRK kat pengetua aku yg baik hati.alahamdulillah, bercuti lah aku hari tu.tp cuti2 pun bukan bleh dok diam jerk.surirumah tangga lah katekan,au pun sapu sampah,lap tingkap, basuh baju,sidai baju, lipat baju n kemas la rumah aku yg macam tongkang pecah tu.baru anak sorang. ingat nak mop skali tp x larat la plak coz kebetulan aku rajin tuk berpuasa semalam.dalam kul 5 lebih tu ingat nak lelap mater la kejap.tp hannah x reti dok diam lgsung.aku dpt tidur2 ayam jer lah.dlam kul 6 lebih aku tercium bau ygn "harum" dari hannah.so aku trus la mandikan dia.bertuah betul anak dara aku ni.pas pakaikan baju aku biar dia main atas kalti n cakap kalau nak turun,turun sendiri coz hannah memang dah pandai trun katil sendiri.ntah mcm maner aku terlepas pandang hannah terjatuh dari katil, kepala dia landing betul2 atas bucu alamari solek aku yg tajam.aku apa lagi, gabra lah tgk hannah nangis kesakitan + darah kuor dari kepala dia.aku tekap darah tu ngan kapas n call hubby aku.dia suh gerak trus amik dia n bawak hannah g klinik.
dah gabra2 tu bleh plak aku terpk nak mandi dulu b4 hantar hannah g klinik.suami aku kater x yah so pas tukar baju,aku amik suami aku n trus bwk hannah g SALAM.hannah dah x nangis time tu.mungkin dia ni tough kot nagis kejap je.siap pandai amik kapas tekap kepala walaupun x kena kt luka dia.hehehe.alhamdulillah doktor kater hannah ok.bersihkan skit luka dia n sapu ubat.
sian anak mummy...sori sayang...huhuhu

Wednesday, July 1, 2009

layannnn.....

Sabtu hari tu actually aku merajuk ngan suami aku coz plan nak jenjalan n tgk wayang x jd coz dia bz kije.so hari ahad tu dia pun pujuk la aku gn hannah blanje lunch n trus g jenjalan kat KLCC.tp tempat yg dituju adalah AQUARIA. yelah x penah gi lagikan.
b4 ni memeng ada plan nak g tp hannah kecik lg.x tau aper2.ni dia dah besar, pandai jalan baru lah bleh bwak dia tgk "Fish". hehehe.tapi x kurang jg daddy dia n mummy yg over excited tgk fish kat dlm aquaria tu.best la....

ni kat entrance, ikan piranha....
hannah excited tgk fish besr. Takuttt katenya

daddy n hannah

ikan jaws
actually banyak lg gmbar yg diambil.tp bnyk y x cantik.huhuhu.gegar.pinjam kamera org lah katekan.
pas g aquaria, jenjalan kat KLCC n my lovely husband belanja i satu jam.walaupun x mahal, tp sngt cantik sebab hadiah dr suami tersayang kan.bukan selalu dpt tau.besday lain kira lah.n suami yg pilihkan designnya.hannah, x dpt ape2 lg coz mummy yg merajuk gn daddy kan.hehehe. xpe,dady ckp nak carikan hannah basikal.
n untuk penutupnya, suami blanje lah makan kat kenny rogers.so hari ahad tu dah gembira balik la.thanks sayang, luv ya soooooo much.