Friday, December 31, 2010

Langkawi Part 1

Salam..memandangkan percutian kami kali ini selama 3H2M,so kena la buat n3 bersiri..ok jom layanz story mori aku nih..kitorang gerak g Langkawi ni pg Sabtu.nak dijadikan cite,kami terlepas flight pg tu..huhuhu..flight sepatutnya kul 7.30pg n kitorg ingt kul 8.00pg.sampai airport dah awal dah tp rileks2 je g kaunter..tgk2 flight dah terlepas..dah sedih dah time nih..ingtkan percutian kami ni akan gagal..so kami wat la muka kesian kat kaunter AirAsia tu sambil sorang satu dukung anak yg tgh tdr..n Alhamdulillah akhirnya dpt flight kul 10..terima kasih AirAsia kerana merealisasikan percutian kami..wahahaha..promote skit..
so sampai ke langkawi around 11 lebih la..trus g check in kat Grand Contenantal..ok lah tuk percutian budget tuk kami..RM250 tuk 3 hari 2 mlm..ada bath tub tuk berendam dgn luqman n hannah(daddy?!!)..n ada swimming pool tuk hannah mandi..
so tuk aktiviti hari pertama..g naik cable car..aku ni jenis takut tmpt tinggi..so bile hubby ckp nak g naik cable car..perasaan gerun dtg menjelma...hubby belikan tiket..punyalah ramai org nak naik cable car..dekat satu jam baru dpt turn kami..huhuhu..dah la x bg bwk air..kena beratur lama plak tu..seb baik hubby rajin tuk beratur sorg..aku tunggu kat tepi jer la sampai turn kitorang...dok dlm cable car aku intai2 je ke bwh..huhuhu..kalau jth confirm x dpt update blog pasni..punya la tinggi...hannah bleh rileks jer..sampai ats hubby ajak naik jambatan gantung plak..bg sejuta pun aku x nak..so kami x jln la atas jambatan tuh..pastu aku x sbr2 nak ajak hubby trun..trun lepak2 jap kat bawah..pastu singgah jap kat pantai n lelpak..pastu blk hotel...
sampai hotel2 budak2 dah pengsan..biar je lah derang tdr..dlm kul 8 gerakkan derang n g makn kat pantai cenang..hubby ajak mkn ikan bakar kat Difida..ikan bakar dia mmg superb..fresh dr laut lg..mkn mmg x pndg kiri kanan la..korg kalau g Langkawi nanti cube lah try mkn kat situ ek..sodap....pastu program setrusnya,...apa lg..blk n tdrlah tuk bersedia tuk aktiviti setrusnya esok hari..so layanz gmbr dulu ek..pastu kite smbg lg citer...
ha..tinggi x?ni pandangan dr ats last cable car punya stesen..kena trun baru bleh jln kat jambatan gntg nih..x kuasa mak nak jln ...gayattt..
tgk muka mummy yg tgh thn gayat..muka hannah yg hapie n muka luqman yg steady..cayalah anak2 mummy..
hannah yg sngt hapie berada di tmpt tinggi..
gmbr ni hubby yg tangkap..xtau motif pemandangan mane yg dia amik..awek ni from russia
daddy yg control gayat..hahahaha..hannah gak steady..
muka cuak aku mase keta cable bergerak..senyuman paksa tuh


gambar di second last stesen..stesen last baru bleh g jambatan gantung
luqman ngah nenen..tp x pelah..ni masa nak trun rasenya...
ha..ni gmbr aku meroyan nak tiru cam fiza lelompat mase amik gmbr..ni lah shoot terbaik yg mampu aku lakukan..hahaha
daddy pun nak cube gak meroyan melompat nih..
pantai ni dekat gn cable car..saje lelepak..hannah dah hilang main pasir..hubby kate ni namanya pantai kok..
my two heroes..bersenang lenang ditepi pantai..hannah?still main pasir..
bersedia tuk makan ikan jenahak bakar yg best n sedap hingga menjilat jari..wahahaa
ha..bile dah makan mmg x pndg kiri kanan..luqman ada kat tgn tuh gh tdr..hannah..lyn diri..hubby..amik gmbr le...








Thursday, December 30, 2010

Tungggguuuuuu!!!!!

salam..tajuk kasi spesel skit.hehehe.bkn ada ape pun.actually hjg mgu lepas aku sekeluarga (aku + hubby + hannah + luqman)telah pergi bercuti ke langkawi selame 3D2N.tp skang ni x berkesempatan nk update story percutian kami.x pe..nenanti aku update ek.so korang kenalah tunggu dgn penuh kesabaran n ketabahan.hehehe(ada ke yg nak baca kisah percutian aku ni?hehehe)

Friday, December 24, 2010

KARIPAP

Salam..hari Isnin hari tu my parents dtg rumah coz nak hantr adik aku yg nak keje kat sini.dia keje kat KJ tp blum jumpe rumah so la ni lepak rumah aku dulu la.Parents aku sampai Isnin malam,Selase ayah n adik aku cr kilang tmpt dia dpt offer keje tu,makanya aku sama ibuku n anak-anakku gi lah berjimba..(terpaksa ponteng g gym) memula kitorang g jekel coz mak aku nak cr kain nak wat bj g ngajar..aku pun dlm sibuk teman terembat selai baju..wahaha..pastu kitorang g SACC coz ada sales kat tengah tu n skali lagi aku terembat sepasang sandal..nanti nak terembat kasut tuk ngajar plak lah..hehehe..
parents aku nak blk hr rabu tp aku n hubby berjaya pujuk derang blk hr khamis.so hr rabu x de g mane..aku just g gym cam biasa.blk lelepak kat rumah tgk tv..skali ada drama yg aku lyn gn mak aku cite pasal karipap..ape lg,time pepetang camtu tgk karipap mmg menimbulkan perasaan lapar..so aku ckp la gn mak aku "mak, jom wat karipap" konon2 nak blajar skali la tu..coz aku x pandai wat karipap.
so memula kitorng wat inti nya dahulu..sonang je rupanya..hahaha..than mula la menguli dohnya..tp ni time mak aku ada,of coz la jd kan..kalau mak aku x de,korang rase jd ke x ek..hehehe..hubby blk kije terkejut tgk wife dia rajin..bab menggelek tepung n mengklim karipap, aku mmg terer la...so jom lyn gmbr karipap yg first time aku wat..sedap hingga menjilat jari..wahaha..hubby pun berselera mkn...


ini intinya,kentang + ayam+ daun sup sikit + rempah kari
ini doh yg sudah siap diuli kecil2 tuk di gelek menjadi karipap
inilah rupa karipap yg aku wat..cantik x?hehehe
Dan ini lah rupa karipap yg sudah siap digoreng n sudah bersedia tuk di cekik...yg bulat tu tepung lebih inti hbs..hahaha

Thursday, December 23, 2010

Kena Serang..

Salam...huhuhu..hannah kena serang...nak tau x kena serang gn ape?aku pun x tau kena serang ape sebenarnya..ingatkan luka biasa coz dia suka menggaru..pastu bwk g jumpe doktor..doc bg krim antibiotik..lukanya mcm dah nak kering,tp makin lama makin besar..yg tgh kering..yg bahagian tepi macam berair lg..dah try letak minyak gamat pun still same..
bile parents aku tgk derang kate kena kudis api..huhhuhu..sngt kesian kat hannah..nak garu x bleh..bnyk plak tu tmpt yg kena...dr luka kecik,makin lame makin besar..ingt nak bwk g jumpe pakar kulit tp hubby suh g SALAM dulu cek camne,doc kate ni kena sakit "bullest"..ye ke ejaannya tu? boleh berjangkit dgn air bisa dia tu..tkt plak luqman kena pasni..hannah kena pun dah x dok diam,camne plak kalau luqman yg kena ..huhuhu..doc kate boleh baik n boleh kena balik...hai..berparut2 la anak dara mummy ni..kena serang kebanyakannya kat kaki, tgn pun ada..mate pun ada kat tepi telinga pun ada..sabar ek syg..kite hbskan ubat krim n antibiotik tu dulu..kalau x elok gak kite g pakar kulit ek syg...hai...camne nak g berjalan n berjimba hjg minggu ni syg..





Monday, December 20, 2010

Anak Daraku...

Salam..kali ni aku nak citer pasal anak sulungku..Nurhannah Irdina..skang ni umur dia dah 2tahun9 bulan..dah sangat cerdik,kepoh n notty..kalau kite ckp ada je jawapan yang keluar dr mulut dia..kdg2 dr marah bleh jd nak ketawa..n dr ketawa bleh jd mrh...kdg2 aku x tau nak marah ke nak gelak bile bercakap dengan hannah.
kadang2 aku rase dia ni lebih matured dr umur dia.badan toksah ckp la..ramai org ingt dia 3 tahun.padahal belum lg pun.kadang2 bile kite nak bergurau dia x nak n ckp dia penat la, hannah x suka la..rase mcm dah beso sngt ank dara aku ni..huhuhu
hannah blum kenal ABC lg..tp bile aku nyanyi lagu ABC,huruf "O" dia plg ingt selain ABC yg awal2 tu..kalau mengira 1-10 dah ok cume kengkadang tertinggal no 9.kalau mengira in English,bnyk la no yg tertinggal..tp x pe yg penting dia cube.hehehe..mengaji pun dah pandai..baca iqra' huruf alif n ba dah kenal..masuk mukasurat kedua dia kate kenapa pnjg sngt coz dah ada huruf ta.tp yg plg best hannah terer nyanyi lagu tradisional hasil didikan ayah tok dia merangkap ayah aku.dua minggu je ajar dia dah terer nyanyi lagu ram-ram pisang,tom-tom bak,tepuk amai2 n buai laju2..kdg2 dia tlg nyanyi lagu tepuk amai2 tuk Luqman..
skang ni asal free dok kat rumah dia sibuk ajak kluar n ajak shopping..kalau g kedai dkt2 gn rumah kitorg dia xnak..x best katenya..kalau bwk g mymydin ke,giant ke,tesco ke,carefour ke,baru lah dia seronok walaupun x beli apepun.
cume satu je lah..suke buat adik dia..kadang2 dia dok atas adik dia n di kuda2kan si luqman..mcm2 la dibulinya si luqman tu..kdg2 luqman mcm dah x amik port..cam dah biasa je..n lg satu sampai skang asal hntr g nursery je melalak,dulu masa hntr g rumah pengasuh pun sama gak..kesian bile tgk muka dia menangis bile time aku hntr tu..
ape pun,hannah tetap manja mummy,intan payung pengerang jantung hati mummy..apepun hannah buat mummy ttp syg hannah..


ni pakai baju baru beli..posing pas mandi..bedak capuk2
ni try kasut n baju yg baru daddy belanja...daddy suh jeling..sbb tu camni rupanya..
ni plak wat muka hapie n seronok dapat baju n kasut baru..






yg kat atas ni gmbr hannah potong rambut..muka jd x semenggah coz baru bgn tdr..kena potong rmbt coz garu2 kepala mcm nak tercabut aku tgk.rupa2nya ada kutu..huhuhu..biasalah kalau hntr nurserykan..la ni dah xde dah..aku dah pakaikan syampu kutu kat dia..hahaha..mati ko kutu....

Friday, December 17, 2010

K.U.R.U.S

salam..aku rase sume org nak kurus n bdn cntik kan.tp aku x nak la kurus sngt mcm model2 omputeh yg sngt kering itu.at least dpt blk saiz mcm b4 kawin dulu pun ok ape.hehehe.aku tgk ada mcm2 cara kite cube buat tuk kuruskan badan kan.ada yg g slimming centre,mkn pelbagai produk kuruskan bdn,diet,pakai korset n senaman..aku dah try mkn ubt kurus tp x kurus pun..mcm mane nk kurus,mkn ikut suke je..mkn ubt kurus ni nak kite diet gak kan sebenarnya..kalau x mmg x jd..berdiet?aku x try lg..seriesly aku x boleh kalau x mkn..tp puasa tu boleh la..tgk makanan je rase lapar, rase lapar je tgk makanan..mcm mane nak diet..aku pun ada try gak pakai korset n i'm not into it..aku x sesuwai agaknya pakai korset..panas..dok dlm blk guru ok la ada aircond..bile g kelas..mak aih..Tuhan je yg tau..mmg bleh kurus tp seksa skit la..huhuhu..g slimming centre?ada gak teringin nak g..tp hubby x bg..dia kate mengarut je sume tuh..huhuhu..hubby aku ni kalau aku gemuk dia bising gak la..ye la kite pun mmg la kena cntk utk suami kan..kalau x jg bdn..tkt jd lain nanti kang..tp hubby aku ni x caya g slimming centre,pakai korset o mkn ubt kurus bleh kurus..dia kate senaman la yg bleh wat kite kurus coz lelemak bdn kite yg lelebih tu terbakar bile kite excersise.
so kena la ikut ckp suami kan.kalau x berdosa.hehehe..kitorg g survey beberapa fitness centre tuk tgk time yg sesuwai tuk aku g nanti..coz aku ni kan ngajar petang..tp Alhamdulillah tahun depan insyaAllah aku ngajar pg..so bnyk la masa skit petang tu..last2 kitorg jumpe fitness centre yg khas tuk perempuan kat seksyen7 shah alam.aku dah try tuk 3 hari just byr RM19 je n aku rase ok.dia x la segrand celebrity fitness o fitness first n xde perdonal trainer.just ada trainer yg observe ape kite wat n tiap2 bulan nanti akan tgk perkembangan n perubahan kite.so far so good la n aku dah register sebagai member.gym ni namanya contoursexpress.so skang ni memandangkan ngah cuti sekolah maka aku telah mengambil kesempatan tuk g ke gym bile2 yg aku suke..wahaha..n hari ni dah 4 kali la aku g..yg bestnya..baru 2 hari aku g n aku dah hilang 0.5kg..hahaha..suke..suke..
semoga aku trus bersemangat tuk bersenam, bukan hanya tuk kurus tp tuk sihat gak la kan.by the way..aku bwk hannah dah 3 hari tuk jd aku nyer personal trainer kat gym ni..hahaha coz dia slalu ngs bile time nak hntr g nursery..luqman je lah kena dok kat nursery tu..sian adik luqman...

Friday, December 10, 2010

BULI n TUDUNG



Salam sume..nmpknye x laku la nak let go kasut hannah..huhuhu..xpe la..memula kite citer pasal tudumg..bg kengkawan yg ada anak perempuan ada x terdetik kat dalam hati korang nak pakaikan anak2 korang tudung?bg aku mmg aku nak latih ankku ini untuk memakai tdg..ikut tuntutan agama la kan..biar kite kenalkan dr kecik dulu..tp buat masa skang ni hannah masih x betah nak pakai tudung lelame..pakai sekejap je pastu trus nak bukak..x penah bertahan sejam pun.mcm mane ek nak train ank2 tuk memakai tudung?
gamabr2 kat atas tu diambil masa hannah try tudung syria kat rumah kakak aku..dia nak pakai kejap je la..pas dah amik gmbr trus nak bukak..huhuhu..
semoga dibukakan pintu hati ankku ini untuk memakai tudung satu hari nanti..Aminn..jgn dah tua2 bangka pun bile org suh pakai tudung jawab blum ada kesedaran sudah..heheheh

hehehe..nmpak x gmbr kat atas ni?Luqman dibuli oleh mummynya sendiri..memula dipaksa dudul kat seat daddy coz itu time dia sudah membuang....huhuhu..pastu dibuli dgn diletakkan jajan ape ntah aku dah lupe namanya kat kepala..hehehe..apepun terima jelah luqman ek..hehhee

Monday, December 6, 2010

Ada x yang berkenan?

salam...kali ni dah bersiaran semula dari rumah..semalam dalam kul 12 lebeh aku sampai rumah setelah menyinggah ke Kluang rumah kawan hubby n Melaka rumah nenek hubby.sampai2 anak2 x nak tdr..sngt penat okeh..huhuhu..
ok, actually n3 kali ni aku nak let go kasut clarks Hannah.ye la, syg je kalau simpan lelame x de org pakai.takut reput je nanti.nak suh luqman pakai pun x sesuwai kan..hehehehe..so kalau ada sesape yg berkenan just email me melina315@hotmail.com o sms 0137355515...
yg putih ni aku nak let go RM20 je coz dia kaler putih n slalu gak di guna so ada cam klabu2 skit la.saiz 4 1/2. kat bahagian rerama n bunga tu pun bleh bukak..sngt mudah la nak dipakaikan tuk ank2. condition dia aku bg 6/10 la.tapak pun x haus lg.
yg ni aku nak let go RM75 coz yg ni sngt2 elok lg okeh..coz hannah jrg sngt pakai kasut ni.boleh kira gn jari tgn berape kali dia pakai.coz mase beli tu mcm muat..tp tiap kali nak pakai sngt susah nak masukkan kaki dia.mcm penderaan je tiap kali nak masukkan kaki dia kat kasut ni..last2 x pakai lgsung n beli kasut lain..tapak pun x kotor lg tau..yg ni saiznya 5 1/2.

so kalau ada yg berkenan contact2 la aku ek..

Thursday, December 2, 2010

Segera vs tak segera

salam...hehehe..korang suka x benda2 yg segera?makanan segera ke?i lokes makanan segera.especially time2 mls nak masak..kirenya benda yg segera-segera ni mmg sesuai tuk jimatkan masa n tuk org yg malas la(mcm aku ke?)
actually bukan nak citer pasal aku..tp nak cite pasal luqman..skang ni dia dah masuk 6 bulan lebih, so dah bleh makan la kan.dulu masa hannah baby, makanan dia sume aku msk sendiri.even time hntr ke pengasuh..kalau x sempat masak,aku minta tlg pengasuh tu masakkan..kirenya hannah ni x pernah langsung rasa nestum yg segera tu.
berbanding gn luqman,dr mula dia rasa makanan,sumenya segera.bukannya aku malas,tp sebenarnya aku nak cari blander yg baru khas tuk makanan luqman.(time hannah dulu belasah je, ape punya mak la aku ni..huhuhu) tp bile pk balik sian plak kat luqman so ingt nak la cari blender yg baru.just yg atsnya jelah..tp sampai la ni x beli2.sudahnya luqman makan nestum segera.padahal sebelum dia boleh makan lg aku dah berkobar2 nak masakkan tuk dia.siap cari resepi lg tau.


tp aku perhatikan luqman x berape suka nestum segera ni lah.terutamanya yg beras merah.aku buat dua sudu je tp x penahnye hbs.pengasuh kat nursery tu pun ckp benda yg sama.so aku tukarlah yg beras + epal, pun sama gak,tukar lagi beras + soya..pun sama gak..aku wat cair ke pekat ke,x berape nak cair pekat ke,sumenyax hbs.risau gak aku.
last2 hari tu mak aku tlg masakkan bubur tuk luqman.aku tlg blender je.Alhamdulillah luqman makan bnyk n hbs.siap x sabar nak tunggu suapan yg seterusnya.kirenya baru lah aku tau yg luqman prefer makanan yg di masak khas tuk dia.so mmg kena gak cari blender tuk dia so bile blk shah alam nanti bleh masak n merajinkan diri tuk masak.maklumlah luqman x suka makan "luar".so mummy dia kena lah rajin masak tuk dia, kakak dia n daddy dia..hehehe

Sunday, November 28, 2010

J.E.R.A.W.A.T.

Salam...best x tajuk n3 aku kali ni...hehehe..actuali td mase mandi cuci muka, mase cuci tu baru perasan yg cik jerawat dah lame x ganggu mukaku ini..hehehe (gmbr pun amik muka org lain yg berjerawat.hehehe)
actually,aku ni dulu boleh dikategorikan jenis kulit yg berminyak n sensitip..slalu la ada jerawat..mase kat u paling teruk kena..jerawat tu macam ada nanah skali..mase tu tgn gatal nak picit je jerawat tu ..rase mcm syiok je picit jerawat yg dah "masak" tu kan..betul x?lg2 kalau jerawat "nasi" yg slalu ada kat idung n dahi...manyak syiok maa..tp time nikan dah ada boypren (sori en.suami) so bile jumpe je sngt la malu coz muka dah penuh gn jerawat.mase memula kapel xde plak..jerawat gatal kot.tp biasalah time bercinta jerawat penuh pun cantik..hahahaha
nak dijadikan cerita rupa2nya jerawat tu naik coz aku ada resdung,sbb tu jerawat tu mcm ada nanah..so aku g lah wat rawatan resdung n Alhamdulillah jerawat tu dah kurang..yg ada bekas jerawat jelah coz tgn gatal aku ni suka sngt memicitnya...hehehehe
lepas dah ok aku pakai la satu produk pencuci muka ni yang biasa je coz penah try clinique tp x serasi..membazir je 500++.Alhamdulillah ok gak la.cume jerawat tu sekali sekala la menjengah..tp still ada la jerawatnya..yg paling x best, time nak kawin..punyalah banyak jerawat naik..huhuhuhu..padahal b4 tu x truk pun..time dkt2 gn tarikh, seronok plak dia naik..ni baru betul jerawat gatal..siap pesan kat mak andam n cameraman kasi cover jerawat tu..lepas kawin hilang la plak jerawat tu..huhuhu
lgi satu serangan jerawat yg aku kena masa ngah ngandungkan hannah..banyak sngt jerawat yg naik..huhuhu..yg ni aku dah malas nak pk nak guna produk ape nak hilangkan jerawat tu..pening dah kepala,so redha je lah..
n skang Alhamdulillah sume jerawat tu dah x de. yg ada parut jerawat je la..Hubby pun perasan yg muke aku dah lame x kena serangan jerawat yg melampau..dia plak yg naik sebijik dua kenkadang..hehehe..skang ni nak guna produk ape pun x kisah.kalau x dulu, segala mcm produk aku cube...dr yg mahal sampailah yg murah..skang ni ingt nak cari gak produk yg sesuai semula tuk muka aku ni..nak nmpk lebih cantik n menarik di mate suami...tp x tau lah nak guna ape...any suggestion?

Saturday, November 27, 2010

Urut...

salam..korang suka x kena urut satu badan?aku ni first time kena urut satu badan mase deliverkan hannah tu..tukang urutnya mmg mak bidan n dia urut mmg best.segala urat tersimpul terlerai n berbunyi2 bile dia pusingkan kepala ,badan n sendi2 aku yg lain tuh.aku suka kena urut yang orgnya bleh urut kuat n berasa la satu badan, kalau urut cam nak x nak jer ape pun x rase..untuk baby no 2, aku pantang kat Shah Alam dulu n kebetulan dah dok rmh sendiri yg terletak di area kekampung so ada la tukang urut.kakak ni urut mmg best.time urut tu mmg la sakit,tp lepas urut tu tersa ringan je satu badan..so sejak dah ada kakak tu..aku kalau rase x sedap badan je call la dia n bleh minta dia dtg rmh o kite g kedai dia. makcik yg urut aku dulu u dah x mengurut lg coz dia menjaga anknya yg sakit.
hannah pun aku penah hntr berurut gak.first time gn makcik yg urut aku dulu.mase tu hannah baby lg n perut dia kembung.letak segala minyak sume x jln.last2 hntr g urut.makcik tu urut2 kat perut.hbs je urut terus hannah mengeluarkan hasilnya.seb bauik bwk pampers spare.pastu aku ada hantar urut dengan kakak kg aku tu coz dia asyik jatuh jer n kalau demam ckp sakit kaki n suh aku urut.aku ni bukannye pandai sngt mengurut2 ni..just letak minyak kat kaki dia n urut gitu2 je.mase hntr berurut tu hannah x nak bukak baju n x nak kena urut pun.so kakak tu urut mane yg boleh je lah.kaki,tgn n bdn sesikit.melalk2 hannah kena urut.dlm keta dia ckp gn aku "acik tu buat hannah sakit la...dia urut kuat sngt" hehehe. skang ni dah lame x hntr hannah berurut.ingt nak hntr gak la coz dia ni lasak sngt takut ada yg tergeliat.
haa..luqman pun dah penah kena urut tau.first time kena urut gn kakak kg aku tu coz kepala dia cam teleng skit.berat ke kanan.tu pun jiran aku yg perasan.time kakak tu urut pun dia kate urat leher luqman dah beralih skit coz baby kan kenkadang bile tdr selesa gn satu bahagian je kan.seb baik kecik lg,bleh la di urut tuk dibetulkan.kalau x rupa je ensem(ensem ke?) tp kepala senget plak...huhuhuh. tp Alhamdulillah lepas urut dah ok la kepala luqman tu.n hari ni luqman kena urut lg coz dari semalam dia x nak tdr n hisap nenen mcm biasa.asyik mengis je.kdg2 mate dah pejam,tp still ngs.sian dia.so td aku bwk g urut kat rumah member aku punya mak mertua yg mmg pandai urut,punya lah power makcik ni,pegang telinga je dah tau luqman tu salah urat.so dia pun urut la luqman satu badan.melalk2 gak luqman tp kena la gak coz nanti dia gak yg sakit.huhuhuu.la ni dia dah ok..tdr pun dah senang n dah nak hisap nenen..
x ketinggalan my hubby,pun suka diurut.tp aku x pandai la nak urut dia.so kalau g memane jumpe kusi urut gintell yg kena byr tu, dia dok la berurut kat situ.hehehe.nak beli satu blum ada kemampuan lg.lgpun rmh kitorang ni ciomei je nak letak benda gedabak ni.n hubby ni actually dah bnyk kali dah dia ckp nk g berurut kat SPA n aku dah pun bg greenlite, tp oleh sbb dia asyik bz jer, x nyempat2 g sampai skang.

so korang suka x kena urut?BTW, jadi tukang urut ni pun masyuk gak kan...

Wednesday, November 24, 2010

Citer anak-anak

salam semuanya..la ni nak kongsi citer pasal ank2 ku yg baru dua orang tue..hehehe..memula kite citer pasal yang sulung la ek...Nurhannah Irdina.yang sulung ni umurnya 2 tahun 8 bulan.skang ni dah sngt kepoh mulutnya..ramai yg ingt dia dah 3 tahun coz badan dia agak besar dan perwatakan dia pun mmg mcm budak 3 tahun.dengan kepohnya bercakap dgn jelas n Alhamdulillah xde pelat. mase memula hntr dia g nursery, budak kat nursery tu ingt hannah dah 3 tahun so derang train kan hannah x pakai pampers coz derang kate slalunya budak2 umur 2 tahun derang dah trainkan..aku bgtau hannah baru 2 thn lebih n derang cam terkejut je.tp derang x berjaya train hannah coz hannah ni takut kot nk bgtau teacher bile time dia nak g toilet. tapi la ni aku sendiri ngah train dia x pakai pampers n Alhamdulillah perkembangannya agak bagus walaupun ada terkucil gak kenkdg..hehehe..
dulu hannah sngt sweet, manja n lemah lembut walaupun agak ganas.tp aku tgk sejak ada adik,perwatakan dia totally different la.ok ke ek?dia dah jd sngt garang, x dgr ckp sangat n suka sngt buat adik dia walaupun katenya sayang..sedih gak coz x sah kalau hannah ni x kena marah satu hari..tp kdg2 aku jd hilang sabar dgn karenah dia yg mmg dah lain sngt.rindu plak zaman hannah kecik2 dulu yg sngt manja n sweet..skang pun ada gak manja n sweet tp dah kurang la...
kalau org dia x kenal tegur o senyum dia dia akan marah org tu...even ayam berkokok pun kena marah coz dia kata bising..baju kat ampaian pun kena marah coz buat dia..n langsir yg ditiup angin pun turuit menjadi mangsa kemarahan hannah coz ganggu dia main..kdg2 aku pk slah aku ke semasa mendidik dia sampai dia jd mcm ni?ke normal ek...huhuhu
k la jom citer pasal anak bujang ku pulak...Muhammad Luqman Akif yang baru berusia 6 bulan lebih.hari tu dia sngt malas nak meniarap.sampai mak aku kena tunggu depan dia nak tgk bleh ke x dia meniarap sebenarnya..dia dah bleh meniarap cume malas je skit...heheheskang bile dah balik kg ni..kejenya berguling2 dari hujung ke hujung.dah macam citer hindustan dolu2 plk main geguling...luqman ni ada potensi kepoh macam kakak dia gak ni coz mulut dia x berhenti2 bercakap bahasa "german".dia agak manja la..kalau dukung melepek je kat kite.tp dia lg manja dgn aku berbanding hubbyku..biasalah nak2 nikan..bukak mate jer nmpk mak dia dulu kan.nak tdr pun nmpk mak dia yg terakhir tu yg dah kenal ropa mak di tu.
semenjak aku ada dua orang anak ni,aku rasa sngt hapie coz rumah jd bertambah meriah..tp kengkadang tensen gak coz mcm x leh nak handle dua2 skali dalam satu masa n handle rumah lg...tp apa pun aku bersyukur coz derang ade dlm hidup kami...

Monday, November 22, 2010

hepi holidays...

salam...yea, bermula hari ni dah x yah keje...cuti sekolah dah bermula..seronoknya lelepak di rumah bersama keluarga..lagi seronok coz la ni kat kampung sendiri di Johor...so skang ni saya bersiaran dari rumah parents la ni..hubby tinggal kat shah alam la coz dia xde cuti..tp dia dah bagi izin tuk ditinggalkan selama dua minggu..hehehe..semalam kitorang sampai sini coz jumaat hari tu my parents dtg amik kitorang..actually my parents rindu kat cucu-cucu derang je especially luqman coz bleh di gomol2 lg..hehehe..
tp yg x bestnya both of my childs had a fever la..hannah tu kalau sejuk sngt o panas sngt bleh kena lelah..huhuhu..tu penyakit baru coz mase lahir dulu hannah x de pun sakit tu..hari tu dia batuk teruk sangat sampai x leh nak tdr dgn lena..bile tdr je terjaga, batuk2 dgn sngt teruk n then meracau2 sampai dua kali jatuh katil..huhuhu..kesian tu mmg la kesian tp dia tu x berape nak dgr kate,dah batuk truk pun nak minum air sejuk..bile dilarang dia kata dia x batuk..mmg la time dia minum tu tgh x batukk,,ssh bile bercakap dgn budak yg banyak akal ni..ada je jawapan dari mulut dia...
si kecik tu pun x sihat gak..salah hannah gak la coz suka cium n batuk betul2 depan mka adik dia..n salah mummy gak coz dah tau anak x sihat n menyusu badan, mummynye still nak minum ais..hehehe..tp bile x sht bertambah manja la anak bujang ku seorang ituw..cume x thn bile tgk dia batuk truk la..kdg2 berape kali terjaga tgh malam coz x sihat..
ok la nanti kite bersiaran lagi ek..nak download gmbr x leh la plak,kabel x bwk..bace je lahkarangan ni ek..hehehe

Saturday, November 13, 2010

Dia demam n nursery...

salam..setelah sekian lame x bersiaran la ni baru berkesempatan nak buat n3.actually nak citer yang ank bujangku tu demam..manja yang amat..kalau saye xde dia ok je gn daddy dia.tp kalau nmpk saye,daddy dukung pun dah x heran..melalak mcm kena dera minta diambil..sama mcm perangai kakak dia kalau demam.mcm tu la lumrahnya kan..anak2 ni manja gn mak dia,walau grg mcm mane pun mak,susah senang...derang akan cari kita gak kan..betul x?
kdg2 tensen gak coz x leh nak wat keje..dia nak melekat je gn saya..sampai hubby perli..dia bleh je wat mcm2 keje time jg anak..tp saya x kisah coz nmpk sngt anak2 sngt manja gn saya..hahaha...
hari ni dah kebah skit demam luqman...so kurang skit meragamnya..kalau x sampai x tahu nak wat ape coz x tau dia nak apa...
second story..skang saya dah hantar anak2 g nursery coz pengasuh derang dah x nak jg derang lg coz ngah pregnant.ok la dia bgtau awal so bleh la cari pengasuh lain cepat skit.kebetulan kat hujung taman rumah kitorang ni ada nursery,trus la kitorg try tanye ada x tmpt kosong tuk anak2 kitorang ni...mula2 hannah sngt excited coz nak g school katenya..last2 tiap kali hntr je mesti ada drama air mate..x best ke hannah gdok situ ek?tp time ambik ok je.agaknya selama ni dia dah biasa dijaga oleh pengasuh..tup2 kena dok nursery yg ada ramai org sampai hannah x dpt tumpuan dr pengasuh..sian plak pk..tp zaman skang ni mcm2 kes bile letak anak dibwh jagaan org lain..rase mcm nak jaga sendiri je..tp kang budget x cukup plak kalau hubby keje sorang..huhuhu..sabar je lah hannah..yg penting hannah n luqman di jaga elok2 n x berlaku ape2 pada korang...
k la ni n3 nak cepat ni..tu yg ntah hape2 skit...caucincau..

Saturday, October 30, 2010

makan..masak...makan...masak..

salam semuanya.kali ni saye nak citer pasal makan n masak..saye ni nak kate rajin masak xdelah rajin sngt.tp nak kate malas sngt pun x juga..actually suka msk tp ldg2 mcm malas nak masak.bleh ke gitew..hehehehe
tp my hubby sngt terer bab masak n makan ni.b4 kawen saye mmg totally x reti masak.mase mule2 masak asam pedas tuk hubby letak gula punya lah bnyak mcm nak masak sambal tumis..last2 hubby kate asam pedas tu manis..hahaha..tp satu yang best about my hubby ni..dia x penah marah kalau saya masak x sedap n x penah komplen about my cooking..dia akan makan mcm saya masak sngt sedap..so saye suka masak tuk suami saya cume kdg2 mud malas masak lebih bnyk drpd mud nak masak..sabarlah en.suamiku yek..hehehe..lg pun bile masak bersama dua org askar di rumah tanpa bantuan sesiapa,agak kelam kelibut skit la..last2 siap msk ntah kul brape...
b4 kawen bnyk kali gak la hubby mskkan tuk saye..time ngurat pun ada.time tu still blajar kat UKM pastu bgtau lalapar kat hubby,tup2 mlm tu dia dtg bawakkan nasi gn lauk ayam grg lemon..pastu ada sekali hjng minggu dia masakkan nasi lemak tau n kitorang berbreakfast kat FRIM..hehehe..romantik gitew..
kitorng ni boleh dikatakan suka makan..kalau ada tmpt mkn yg best n kitorg berkemampuan, kitorg akan cari tmpt tu n rase makan kat situ..so duit lg bnyk hbs tuk mkn dr buat benda lain..hehehe...k la jom layan antara makanan-makanan yg di masak n di makan..

ni makan steamboat dekat gn area rumah kitorg.saye steamboat yg kuah sup o tomyam ni x minat..tp kalau kuah dia yg mcm sos tu yg slalu jual kat van-van tepi jln tu i loikess..tp sebab hubby minat sngt nak mkn so temankan je la n mkn gak la ape yg bleh di makan..
muka hubby yg kelaparan..hehehe..kedai ni x ramai org sngt dtg..tp hubby kate sedap.mungkin x ramai org yg suka mkn steamboat kot..maklumla rumah kitorg ni area kampung-kampung..


gambar-gambar kat atas ni plak makanan yg kitorg makan time bulan pose hr tu..makanan arab..x ingt namenya ape..ni kat seksyen 7 shah alam.hubby minat mkn nasi arab yg kat subang tp takut x sempat nak g makan kat sane so carilah yg area shah alam..restoren nasi arab kat subang tu penah masuk jln2 cari mkn..tp yg kat negeri sembilan punya...
ni plak mee rebus kat killeney's..(betul ke ejaan tu) hubby kate rupenya cantk..rasenya biasa2 sajok..tp boleh la makan..


ha..yang ni plg spesel..hubby yg masak..ikan ape ntah masak steam..saye bab-bab ikan ni mmg fail la...hubby suka masakan steam..tp saye x suke..saye suka yg garing2..so hari tu adik ipar yg dok sabah bwk bnyk gile ikan2 fresh dr sane n salah satunya telah dimasak oleh suami..ikan kerapu kalau x silap ni..sedap gak hubby saya msk tp saye ttp x pandai makan masakan steam
apepun sngt suka mkn n kurang suke masak..hahaha..sngt suka baca blog ladyofleisure yg sngt rajin masak...bile bleh jd mcm dia ek..huhuhu

Thursday, October 21, 2010

blog terabai...

salam sumenya...dah lame bangt ni x hapdate blog.korang pun mesti rase mcm dah wujud lgkan blog ni.seriesly kat rmh mmg x sempat nak berblogging sejak ada anak dua ni.kat sekolah mmg x sempat coz skang keje tgh bnyk.lg plak pgg kelas kan.mcm2 buku nak kena lengkapkan n mcm2 laporan nak kena hntr bile dah hjng tahun ni.jgn risau saya ada gak menyinggah blog korang tp mmg singgah tuk bace je lah..nak tinggalkan jejak mmg x sempat.blk keje lg la jgn harap nk bukak lappy..anak jantanku yang seorang itu sngt manje ok...bile mummy x de menagis mcm kena dera...nak semayang magrib pun x tentu hala..ni kan pulak nak membuka lappy..dia nak kite ade sebelah dia jer baru lah senyap...huhuhu..plak tusuka tdr lmbt..kdg2 kakak dah tdr, adiknya x tdr lg...adik tdr, kakak plak x tdr lg...yg tensen mummy nya lah coz slagi anak2 x tdr mcm mane la mummy nak tdr...plak tu sumenya ada angin time tdr x nak kat daddy..so mcm mane la mummy nak berjimba2 di alam maya..huhuhu..neway i miss u olls la kengkawan ku..so meh la kite tenok gegambar nih


Ape la mummy n daddy ni..mkn sedap2 n biar luqman tenok jer...
hehehe..perut sape lg bhunchit nih..daddy ke luqman ek?
Ni peace ke ape sayang?
ready..up//up.. n away....
baru belajar senyum tuk amik gambar hannah ni..mamat tu plak tensen la tu baring lame sngt...


sebelum ni asyik tgk video luqman senyum je kan,meh layan dia ngs plak...

video