Friday, November 20, 2009

Risau...

lame gile aku x hapdate blog ni...x tau nak citer ape sebenarnya...alhamdulillah kandungan aku dah masuk 3 bulan...n stakat ni perkembangannya memberangsangkan.n ni adalah perkembangan bayi yg dalam usia 3 bulan ni..

TEN GROWTH MILESTONES AT NINE TO TWELVE WEEKS

During this month, baby more than doubles his length and weight, going from 1 1/2 inches at the end of the second month to 4 to 5 inches long by the end of the third; he will weigh from one-half to one ounce. Let's look at 10 growth milestones:

1. All of baby's organs are formed, and they will continue to grow and develop during the rest of the time in the womb.
2. Baby's liver, spleen, and bone marrow start making blood cells this month.
3. Baby's teeth begin to form; by the end of this month baby will have twenty little tooth buds beneath his gums.
4. Fingernails, toenails, and rudimentary hair appear.
5. Baby's intestines, previously part of the umbilical cord, now move into the abdominal cavity and become covered with skin.
6. The tongue and vocal cords form this month.
7. The circulatory system is operating, and heart valves are now developing, meaning a heartbeat can be detected by Doppler ultrasound.
8. The external genitalia differentiate clearly into male and female so that by the end of the month ultrasound pictures can often reveal whether baby is a boy or a girl.
9. By twelve weeks the head is around a third of the size of the body.
10. Baby's tiny feet can now kick, but you are unlikely to be able to feel it yet.


tp aku risau gak coz usia cam ni kite masih x dpt rase lg kan pergerakannya so x tau lah dia ok ke x dok kat dalam tu...rase cam nak g way ultrasound je tiap2 minggu...yang menambahkan lagi kerisauan aku, kat sekolah 2 ada dua org member aku yg juga pegnant dgn bayi seusia dgn aku..tp dua2 x der rezeki gn baby masing2..first member 2 aku dpt tau ada kantung dalam perut, tp bayinya x membesar..so cuti ni dia nak g cuci..second member..baru jer pas contact aku bgtau yg dia pun mengalami nasib yg sama.dia pun x tau mane yg silap, bile g jumpe doktor, doktor kate baby x berkembang dgn usia yg sepatutnya..n dia pun alami pendarahan...huhuhu sedih dgr coz kakak yg first tu anak sorang n memang dah lame tunggu nak anak lg..n akak yg kedua tu memang rancang nak tambah anak n sngt hapie dpt mengandung sama2..tp memang takdir derang x de rezeki kan...aku plak? aku just harap baby dalam perut ni sentiasa sihat n sempat jumpe kakak hannah yg tiap2 malm belai perut mummy sambil panggil2 baby, baby dgn penuh rasa kasih....

9 comments:

nza said...

insyallah..moga kandungan liana slamat..Kekdg prgerakan janin xsama...ada yg cpt n ada yg lmbt..Biasanya 4 bln baru mula....

liana said...

thanks kak nza.saya pun harap baby ok...

h4ni3 said...

salam liana.. sori lama tak menyinggah sini
jgn risau if belum rasa baby kicking. biasanya for 2nd pregnancy, 17 weeks and above baru rasa

liana said...

thanks kak hanie...risau gak kan coz x rase n member2 kat sekolah plak ada yg x jd...

h4ni3 said...

uishh.. jgn samakan dgn member2 lain.. rezeki memasing tak sama, Allah dah tentukan. just take a good care of urself k :)

mama_umar said...

don b too worry k, just takecare of urself & baby :)

Farah said...

jgn risau sgt..take care ok liyana

liana said...

thanks 2 all...

Lady of Leisure said...

hi liana... how r u?
:)