Friday, December 4, 2009

huhuhuhu....

Semenjak pegnant anak no 2 ni bile hannah poo poo jer aku pasti akan muntah time nak basuhkan poo poo dia...tp kena lah tabahkan hatikan..anak sendiri..semalam perkara yg sama berlaku..so i think it was normal as usual...tibe2 malam tu pun aku muntah lagi...kirenya apa yang masuk dalam mulut ni pasti akan kuor balik..first three weeks dulu xder plak mcm ni...so aku dah risau coz malam tu jer dkt 10 kali aku muntah..last skali kul 2 pg lebih..rasanya dah xder ape dah yg bleh dikuorkan lagi...hubby pun x tau nak wat ape..just tlg urut blakang jer la..hannah pun sama..urut2 mummy sambil cakap mummy sakit...sian mummy...
pagi td..memang sngt x larat nak bangun..hannah la menjdi mangsa kena marah coz mummy ngah sakit n dia plak ngah aktif..sian hannah..makanan satu apa pun x masuk mulut lagi...just minum jer...tu pun ada gak rasa nak muntah tiga kali.dalam kul 11 lebih call n msg hubby suh balik n bawak g UMRA...sesampai jer kat sane org x ramai..sampai tur aku..doktor wat test urine 13 coz aku memang ada sejarah kencing kotor masa pegnantkan hannah...n sah memang kencing kotor...ada keton 2+, protein n mcm2 lg lah.doktor suggest aku masuk ward tuk masuk air..tp aku x nak..(takut gn jarum sebenarnya) so doktor bg injection kat montot n suh minum air bnyk2...
esok doc suh g cek air kencing lagi...huhuhu x nakmasuk ward...x nak masuk air...

6 comments:

Lady of Leisure said...

ok kalau tak nak masuk ward and tak nak kene cucuk jarum masuk air, liana kene jaga kesihatan ok.. ikut nasihat doctor.. makan ubat ikut turutan...ok?
:D

h4ni3 said...

liana, kalau rajin, pegi farmasi cari antibiotic, nama dia Monurol (fosfomycin 3g). sangat effective utk treat kencing kotor. dia dlm bentuk granules, bila nak makan kena bancuh dgn air segelas. minum 1 sachet jer dah cukup, then dia boleh stay in the bladder up to 72 hours utk bunuh bakteria. it is safe in pregnancy. harga 1 sachet mahal sket la, dlm rm35. biasa la, good product is not cheap :)

~ GP = general practitioner. ala, doktor klinik swasta cikai jer :D

Intan said...

Kesian nye dengar u sampai muntah byk kali tu...apa pon liana kena minum byk air masak tau kalo tak nak masuk wad.

Air sgt2 important in pregnancy di samping pemakanan yg sihat dan berzat.

Take gud care of ur self and the baby too kay dear :)

liana said...

lady:Thanks lady..kalau kencing kotor rasenya kena bnyk minum air jer..tu yg kdg2 rase nak termuntah bile kena minum byk snagt air plak...huhuhuhu
kak hanie: rasanya doc kat UMRA bg saya ubat tu lah kak..tu yg hari ni dia suh g sana balik tuk wat urine 13 lg...oo..doktor la tu kak..mane ada doc cikai kak...;)
kak intan: thanks kak intan...ni ngah minum bnyak air la ni..huhuhu

fizamior said...

okeh, fiza pon dulu ade kene kencing kotor nih.. byk kali masuk wad...huaarrrghh!!! sakit kene cocok... tp nk wat cemana kan... liana take care kay.... hugss...

CHeeSYaNa said...

Liana, get well soon erk... Tabahkan hati.. utk kebaikan baby dpt perut tu gaks..