Sunday, May 30, 2010

Kronologi 22 Mei...

chewaahhhtajuk..x hengat..ok jom kite bace sesame apa yg terjadi sebenarnya 22 Mei 2010..
pg tu pas semayang subuh saye tdr balik memandangkan hujung minggu n xde aktiviti kat sekolah n hujan pun turun gn lebat..so best ar tdr blk kan..hehehe..kul 9 lebih bgn balik(isk..isk..isk..)kemas2 rumah ape yg patut..wat breakfast tuk en.suami n hannah..nasi goreng jer..mmg hari tu saye bersungguh2 mengemas rumah..basuh toilet kat dapur n bilik, sapu sampah, basuh baju, sidai baju,ganti cadar yg mmg dibeli khas tuk sambut org baru..kire sume keje2 mengemas rumah memang setle hari tu..
dah siap2 sume, hubby pun dah g keje (OT) tinggal la kami berdua jer kat rumah...tibe2 perut ni rasa memulas nak TUT...so g la toilet...tgk kat panties tu cam ada stain jer..so bgtau lah kat hubby..dia kate ada sakit x?saye ckp xder la sakit sngt..so hubby kate x pe mlm nanti g klinik cek...for ur information..hari jumaat tu dah g UMRA dah tuk chekup n doc kate bb blum msk lg kat lalaun dia...so saye rileks jer lah kan..
sian kat hannah hari tu bnyk kali kena marah coz bile saya sakit, mud x elok la kan...masak pun idak..x larat..so baring2 jer tgk tv gn hannah..bile lapar makan magie..hehehe..
petang tu sian plak kat hannah terkurung jer dlm rumah so ajak la dia main kat luar...dia main la gn gembiranya bersama2 anak2 jiran sebelah rumah..siap belanja hannah n anak2 jiran makan aiskrim lg..saye plak siap berborak2 gn jiran tetangga..
pas mgrib..hubby blk tanye ada sakit lg x?saya ckp ada..so kitorg g la UMRA..nurse kat situ tanye semalam kn dah dtg so kenape dtg hari ni, saye ckp sebab dah ada rasa sakit..trus dpt jumpe doktor..cek2 doc kate jalan dah bukak 2cm..hubby dah gelabah..betul2 unexpected..coz due date sepatutnya 3jun..ingt plg awal pun end of mei la kan..ni x, awal seminggu lebih..seb baik beg sume dah ada dlm keta..cume2 brg2 hannah n hubby jer xder..
kitorng g mkn dulu, saye pekena tender steak coz hubby kate pas ni dah kena pntg..hehhe..pas mkn baru masuk ward..hubby blk rumah jap amik brg2 lain yg xder..so tinggal lah saye gn hannah dalm bilik tu...warded lebih kurang kul 10 lebih la....
then, dlm kul 11 lebih rasa sakit semacam jer, nurse cek, ckp jln dah bukak 8cm..alamak camner ni hubby x sampai lg...sape nak tgk hannah ni..so dlm nangis2 tu saye bg la pesanan kat hannah "hannah, mummy sakit ni..hannah tunggu daddy ek..mummy nak naik atas" masa tu sebak gile tgk muka hannah..saye call hubby dia dah nak sampai..ok la tu..kalau x sape nak teman hannah o saye kan...so tinggalkan hannah jap kat nursery bb...
11.30 masuk labour room n 11.56 Muhammad Luqman Akif selamat dilahirkan...n i'm so proud for hannah coz sepanjang sakit nak bersalin hannah duk kat luar labour room sensorang tau..hubby teman saye n pesan kat hannah nak ape2 ketuk pintu...dia sngt independent masa tu..sian anak mummy sorng ni...
dah setle sume,hannah pun masuk tgk adik dia..sngt kepoh ok tanye mcm2 pada daddy dia sampai doc n nurse tu senyum je n cakp hannah sngt cerdik n pandai ckp walaupun br 2 thn...
so selamat lah sumenya..n kitorang pun dpt la sorng lg ahli keluarga baru...semoga keluarga kami bertambah ceria lepas ni...
ok..jom layan gambar...........

pandang2, jeling2..ni dah kat rumah dah..
muhammad luqman akif
pg 23 mei..hannah baru bgn tdr n mud x baik..merajuk kot
kakak hannah yg merajuk coz mummy dah ada bb baru..dia sngt manja gn mummy tau sampai mlm pas deliver pun sleep sebelah mummy...katil dah la sempit...tpx pe syg punya pasal..pastu daddy angkat bwk turun la...

daddy seronok dpt anak lelaki..hehehe..bleh geng coz hannah geng gn mummy
ni dah nak kuor wad dah..ada gaya org sakit pas bersalin ker?
luqman dah ready nak blk rumah...

17 comments:

CHeeSYaNa said...

liana.. congrats! selamat berpantang! Seronoknyer dapat sepasang dah...

UmiDAnisH said...

ihhihih.meh bg petua dapat sepasang meh..sonokla hannah dapat baby

Lady of Leisure said...

hi liana... comelnya baby... tahniah ya.. selamat berpantang....
:)

mama_fatin said...

tahniah liana...

liana said...

dayana: tq..tu lah dah bleh rehat sekejap dah ni...

lin: alamak, petua?xtau la lin..rezeki sumenya nih....hehhee

lady: tq..pas ni lady plak ek...insyaAllah..

hawa: tq..ko bile nak tambah?

fusherna said...

congrats liyana..cepat jalan buka eh..harap2 yg 2nd ni pun cepat juga..huhu..liyana nak pesan apa rabe beli nak balik ni?

Am said...

rasa sebak plak part hannah tunggu sensorg kat luar... agaknya syira nnt pun camtu gak huhu... congrats... n selamat berpantang!!

liana said...

rabe: tq rabe...hehehe..hopefully camtu la kan..ape yg best ek dr sane?bile rabe blk?

am:hehehe..mmg sebak part 2 am..hannah siap belai2 tgn liana masa duk kat wheelchair tu smbl nangis...

MUMMYAR said...

congrats ye liana..comel nye bb liana ye...sian hannah kena tggu kt luar labour room ye...tp bagus nya dia x meragam atau nangis plk kan...gud girl la..kalau ank ai yg 7 thn tu pun x mcmtu rasanya...

oo..merajuk coz mama nya dpt adik baru ye...hehhe...mula2 je tu,lama2 nnt mesti dia yg paling sayang...org lain nk usik pun x bg plk...hehhe

Asiah Abd Jalil said...

Liana, tahniah! Sedap nama baby... Nama tu ada dalam list kitorang tu, hehehe... Nanti pantang kat mana? Kalau ada kat Shah Alam, boleh la kitorang gi tengok baby.

liana said...

mummyar:hehehe..tq...mula2 hannah nangis gak pastu dia ok..tp sampai skang wat perangai skit coz selalu manja kan..hehehe

Asiah: time kasih..wah ada dlm list..bagusnya..hehehe..skang ni still kat shah alam lg..mai la dtg..

mama_umar_maryam said...

congr8s liana (bape kali wish pon xkesahla kan,heheh) sepasang..sonok kan? bace ttg hannah sedey lak sbb terigt kt Umar pon dulu camtu gak,pas banak die nk tdo sekatil dgn aku,huhuh

liana said...

ety:bleh wish bnyak kali...ok ape..ha'ah dah sepasang dah..bleh rehat lame skit..hehehe..sampai skang ni hannah wat perangai..dah lain dah dia b4 n after dpt adik ni....

Intan said...

Kakak Hannah merajuk ye...dun't lah sayang ye :) Nanti leh geng ngan adik Luqman main2 kan seronok ada kwn kan :D

liana said...

hehehe..kak intan..skang ni hannah dah lain la kak..geram sngt gn dia kdg2..huhuhu..kesian tp geram..

::Mamalyna:: said...

tahniah...dah dapat sepasang...mesti hubby u syok kan..

aishah said...

Tahniah Liana.....
Dapat sepasang dah.....pasni gerenti lama Akif jd adik.....
Selamat berpantang yek.....dah balik bt ke? Ayah awak x sabar nk jaga awak tu...hehe....