Thursday, December 2, 2010

Segera vs tak segera

salam...hehehe..korang suka x benda2 yg segera?makanan segera ke?i lokes makanan segera.especially time2 mls nak masak..kirenya benda yg segera-segera ni mmg sesuai tuk jimatkan masa n tuk org yg malas la(mcm aku ke?)
actually bukan nak citer pasal aku..tp nak cite pasal luqman..skang ni dia dah masuk 6 bulan lebih, so dah bleh makan la kan.dulu masa hannah baby, makanan dia sume aku msk sendiri.even time hntr ke pengasuh..kalau x sempat masak,aku minta tlg pengasuh tu masakkan..kirenya hannah ni x pernah langsung rasa nestum yg segera tu.
berbanding gn luqman,dr mula dia rasa makanan,sumenya segera.bukannya aku malas,tp sebenarnya aku nak cari blander yg baru khas tuk makanan luqman.(time hannah dulu belasah je, ape punya mak la aku ni..huhuhu) tp bile pk balik sian plak kat luqman so ingt nak la cari blender yg baru.just yg atsnya jelah..tp sampai la ni x beli2.sudahnya luqman makan nestum segera.padahal sebelum dia boleh makan lg aku dah berkobar2 nak masakkan tuk dia.siap cari resepi lg tau.


tp aku perhatikan luqman x berape suka nestum segera ni lah.terutamanya yg beras merah.aku buat dua sudu je tp x penahnye hbs.pengasuh kat nursery tu pun ckp benda yg sama.so aku tukarlah yg beras + epal, pun sama gak,tukar lagi beras + soya..pun sama gak..aku wat cair ke pekat ke,x berape nak cair pekat ke,sumenyax hbs.risau gak aku.
last2 hari tu mak aku tlg masakkan bubur tuk luqman.aku tlg blender je.Alhamdulillah luqman makan bnyk n hbs.siap x sabar nak tunggu suapan yg seterusnya.kirenya baru lah aku tau yg luqman prefer makanan yg di masak khas tuk dia.so mmg kena gak cari blender tuk dia so bile blk shah alam nanti bleh masak n merajinkan diri tuk masak.maklumlah luqman x suka makan "luar".so mummy dia kena lah rajin masak tuk dia, kakak dia n daddy dia..hehehe

10 comments:

liza said...

masakan mummy tetap lagi sedap..aku dulu2 malasnya nak masak makana wafiy tapi kuatkn gak semangat..demi anak tersayang.seronok kan bila tgk anak kita selera makan masakan kita:)

UmiDAnisH said...

huhuh, elok gak luqman ni.. tanak makan segera.. mb sebab manis.. dia tak bole terima.. so mummy dia kene la rajin2 masuk dapur erk.. danish dulu pun jarang makan nestum, keciali umidanish da tak sempat sangat2.. tp mesti dia tak habis punyer..heheh

FaznFaz said...

liana, xyah kat shah lam kut.... kalau kau cari mini food processor / mini food chopper, dah mmg bolah blend baby's food.... harga kalau xder brand dlm rm80, kalau yg kenwood dlm rm 100++ kut.... gambo dia lebih kurang macam nie... http://www.amazon.co.uk/Kenwood-CH180-Mini-Chopper-Watts/dp/B0000C6WPC

nie kira macam blender, tapi takyah tambah air... dekat carrefour /tesco selalu ada jual... aku tau sebab dulu beli yg lindam mmg khas utk baby punya, mmg sama laa....

ok, hope this will help...

mamamuazsayang said...

Muaz pun cenggitu..klu makan nestum mesti dia mcm nak termuntah..siap wat tunjuk 'uwekkk' lagi. Kalau bubur mmg laju..tgn mak jugak yg sedap kan...hehe

fizamior said...

mia dulu pun xsuka nestum. dia uwek2.. hahahaha

CHeeSYaNa said...

aku masak bubur biler weekend jerk.. Dinner time weekdays, bagi Zarif makan nestum.. tp, kat nursery dia dah makan bubur 2 kali. Tp, sejak akhir2 ni Zarif pon tak suka makan nestum.. Keneler rajin masak bubur.. Masak banyak2, simpan dalam fridge. So, aku just masak 2-3hari sekali jerk..

Lady of Leisure said...

lady ni suka jugak yang segera esp time malas2 tu memang mee segera la jadi jawapan hehe

liana said...

liza: tu la aku ni pun kengkadang malas n kengkadang rajin..tp mostly rajin la...hehehe.tp mmg seronok bile ank2 makan makanan yg kite masak kan..rase cam sedap je kite masak..


lin: tu lah..x tau nape dia x minat nestum tu..tp ok lah jimat gak kan kalau kite yg masak tuk anak2 ni.ha'ah pasni kena bertambah rajin kan diri..hehehe


ila:aku mals nak beli benda2 tu coz x de tmpt nak simpan.lgpun kite pakai sekejap je kan benda ni.teringin mmg teringin nak beli..tp kena budget la..huhuhu

ann:budak2 zaman skang ni mmg nak makan air tgn ibu dia je kot..mcm suami yg mmg nak mkn air tgn isteri..hehehe

fiza: tu la kan..derang ni kecik2 dah demand kan..nak suruh mummy dia rajin ke dapur tu..hehehe


dayana:aku x tau kat nursery dia bg ape..tp b4 this aku mmg bekalkan nestum la tuk luqman.tahan ke masak bebnyak n than panaskan blk?


lady: lady ada malas ke?rajin memanjang je masak liana tgk..jeles tau ai..hehehe

nza said...

masa anak2 akak kecil, semua mknan mrk akak masak sndiri..mmg mrk semua xpernah merasa mkn nestum....

liana said...

kak nza: huhuhu..tu la kak..hannah dulu pun x penah mkn nestum..luqman je lah..mummy dia yg malas kot..hehehe