Thursday, August 13, 2009

It's all about HIM

ok entry kali ni aku nak citer pasal seseorang yg amat istimewa dalam hidupku.selain parents n famili lah.sebelum ni pun asyik citer pasal hannah kan so tukar lah plak ek.

haa, tau kan sape aku nak citer tuk entry kali ni.of coz lah jejaka yang telah berjaya mencuri hatiku, iaitu suamiku yang terchentaaa.hehehe.ok, nama penuh suamiku ni ialah Haris b Jali, tahun ni dia berumur 30 tahun coz dia lahir 28 Mac 79. tua 3 tahun lah dari aku. keje kat Kilang Nitto Denko kat seksyen23 Shah Alam.

meh nak citer camner kitorang bleh kenal.
kitorang ni satu UKM. bukan satu kolej,bukan satu kuliah n bukan satu fakulti pun coz dia budak Sains Bahan n aku budak pendidikan. so dimanakah tempat perkenalan kami?.......jeng,jeng,jeng....court tenis...haa, jgn x tau aku ni terer main tenis.hehehe.dari sekolah rendah dah main tenis tuk sekolah, daerah n negeri, bersambung ke sekolah menengah n akhirnya kat U pun aku wakil UKM tuk MASUM.
nak dijadikan citer kami satu team wakil UKM masa first year aku kt UKM n dia dah last year. time tu dia dah suka kat aku dah, katenya lah. tapi time tu i dah ada boyfreind.hehehehe so x layan sngt lah en.haris ni.

di pendekkan citer jodoh aku gn x-boyfren aku x panjang walaupun kitorang dah kawan selama 4 tahun.n tahun2 terakhir aku gn X, en.haris dah rajin contact aku citer dah jumpe seseorg yg dah curi ati dia lah, citer psl keje lah n mcm2 lg.aku jadilah pendengar yg setia jer.haa...kalau korang nak tau dialah manusia pertama yang panggil aku Lia.selama ni sume org panggil aku Liana.samapi satu hari aku betul2 breakup n X aku, aku call en.haris mengadu kat dia.tp b4 that aku dah ngadu kat makayah aku lah.huhuhu.
so sejak hari tu lg lah rajin dia mengontact aku. tp bila dia ajak kuor jer aku akan ajak member reramai.hehehe.bila lg nak pau org dah keje kan.hehehe
sampailah 9.2.05 aku hbs belajar n en haris dgn baik hatinya sudi menghantar aku n brg2ku ke Johor merangkap berjumpa parents aku....haaaa..time nilah kitorang declare as girlfren n boyfren.hehehehe.

kenapa aku setuju jadi girlfren dia?
1.of coz lah sebab dia hensem dimataku....
2. Dia sangat setia menunggu cinta aku selama 4 tahun, walaupun ada jumpe perempuan lain dia still x leh nak lupakan aku. coz dia kate susah nak jumpe org yg cute n pakai tudung tp still trendy cam aku....bangga...huss...huss...kembang hidung
3. Sesuai lah ngan pesanan Ustaz aku masa kat matrik dulu kalau boleh cari suami yang beberapa tahun lebih tua dari kita. adalah sebabnyer tu....hehehe
4. Dia sangat matang dalam nenjalinkan hubungan.
5. sangat romantik coz ada skali tu dia call aku nyanyi lagu perfect sambil petik gitar.cair aku dibuatnya...siap wat loud speaker bg memeber dgr dia nyanyi.aku plak mmg minat org lelaki yg main gitar.
6.kena kenalah sayang yg cinta org yang sayang n cita kita lebhkan.
7. ayah aku kater haris adalah calon yang sesuai utk aku.hehehe

n ada banyak lg sebab kenapa aku terima cinta en.haris ni.x kan sumer nak citer kot.
setelah setahun bercinta, 10.2.2006 kami pun bertunang.ingatkan nak kawin akhir tahun tp x jd coz parents aku pergi menunaikan Haji.so, kenalah kawin tahun 2007.
2.3.2007 adalah tarikh keramat bg kami apabila selamat lah aku menjadi isteri en,haris n majlis yg sederhana di adakan pada 3.3.o7.so bermulah episod aku menjadi isteri kepada insan yang kucintai.

masa mula2 kawin ni kitorang x dok same coz aku still ngajar kat Johor n hubby aku ni keje kt shah alam.so jadilah kitorang husband n wife PJJ.tiap kali hujung minggu mesti salah seorang akan turun KL or turun Johor tuk jumpe.rinduuuu lah katerkan.haa, dalam dok jauh2 pun akhirnya aku disahkan mengadung n bakal melahirkan anak sulung pada bulan 3 2008.

akhir 2008 aku dapat pindah ke Shah Alam dok gn hubby.ha barulah betul2 merasa hidup sebagai suami isteri.kena masak,kemas rumah,basuh baju suami n mcm 2 lg.aku ni plak mmg dulu x eti masak.suami aku ni minat asam pedas.first time aku msk asam pedas bleh plak aku bubuh gula.huhuhu.tp tuk mendorong semamngt suami aku tetap mkn.n skang aku dah terer lah skit berkat tunjuk ajar suamiku n makku.

n now, kitorang dah ada anak sorang insyaAllah nak tambah lg heheheh, dah ada rumah sendiri walaupun x besar n most important, kami sangat bahagia n aku harap aku akan sentiasa bahagia bersama en.haris disisiku walupun kdg2 ada gak gdh coz hubby aku ni slalu bz gn keje n aku ni jenis yg nak dia ada slalu dkt gn aku.but i'm still learning 2 be a good wife n mum.apepun aku bersyukur dukurniakan suami yang penyayang n caring mcm suamiku ini.

Untuk Abang, semoga jodoh kite berkekalan n kita bertemu lagi di Syurga nanti. InsyaAllah...Lia sayang abang....

5 comments:

Hasliza said...

ala romantinya..aku nak wat entry pasal fitri gak laa...hehe..suka gambar kat cameron tu..melekat gitu..hehe

harisjali said...

mmmm...terasa best diri ini....yang terhebat itu KAMU.....mmmuahhh

Mommy Lyna said...

alamak ai... teringat pulak kat hasben sendiri bila membacanya (tersengih malu2, ahaks)

semoga bahagia hingga ke syurga ya kalian!

mama_umar said...

cewahh.dtg dah mood romantik ko liana :), xper..hubby sendirik kan??

liana said...

liza: hehehe.saje je liza.asyik ckp psl hannah jer.kite ckp plak psl bapak hannah.

abg : thank u

mommy lyna : hehehe.kite kena la selalu ingt hubby kan.selain sibuk lyn ank.

ety : tu lah ety aku ni kdg x romantik pun.tp tetibe bleh plak jd romantik.wakaka...